“Bir iş kurmak, yaşayabileceğiniz en heyecan verici ve ödüllendirici deneyimlerden biridir. Ancak nereden başlamalısınız? Bir iş kurma konusuna yaklaşmanın birkaç yolu vardır ve birçok önemli husus bulunmaktadır. Süreci anlamakta zorlanmamanıza ve başarı şansınızı arttırmanıza yardımcı olmak için işe nasıl başlanacağına dair kapsamlı rehberimizi takip edin. İş fikrinizi tanımlamadan, kaydetmeye, başlatmaya ve işinizi büyütmeye kadar her adımı size adım adım göstereceğiz.”
Başlamadan Önce: Doğru Zihniyeti Edinme
Halk genellikle bir gecede başarı hikayelerini duyar çünkü bu başlık için harika olur. Ancak, genellikle bu kadar basit değildir—büyük bir halka açık başlamadan önce yıllarca hayal kurma, inşa etme ve konumlandırma görmezler. Bu nedenle, iş yolculuğunuza odaklanmayı unutmayın ve başarınızı başka birinin başarısıyla ölçmeyin.
Süreklilik Anahtardır
Yeni iş sahipleri genellikle başlangıçta motivasyonlarından beslenirler ama bu motivasyon azaldığında hayal kırıklığına uğrarlar. Bu nedenle, motivasyonun kaybolduğu zaman sizi güçlendiren alışkanlıklar oluşturmak ve rutinleri takip etmek önemlidir.
Bir Sonraki Adımı Atın
Bazı iş sahipleri kafalarına dalmadan önce bakmadan atlarlar ve işler yolunda giderken uydururlar. Sonra, analiz bunalımında takılıp kalan ve hiç başlamayan iş sahipleri vardır. Belki siz ikisinin de bir karışımısınız—ve işte tam olarak olmanız gereken yerdesiniz. Herhangi bir iş veya kişisel hedefe ulaşmanın en iyi yolu, hedefe ulaşmak için gereken her olası adımı yazmaktır. Daha sonra, bu adımları ilk olarak gerçekleşmesi gereken sırayla sıralayın. Bazı adımlar dakika alırken, diğerleri uzun zaman alabilir. Önemli olan her zaman bir sonraki adımı atmaktır.
1. İşletme Konseptinizi BelirleyinÇoğu işletme tavsiyesi size sevdiğiniz şeyleri paraya dönüştürmenizi söyler, ancak bu iki çok önemli unsurun gözden kaçtığını unutur: karlı olması ve iyi olduğunuz bir şey olması gerekir. Örneğin, müziği seviyor olabilirsiniz, ancak eğer harika bir şarkıcı veya şarkı yazarı değilseniz iş fikriniz ne kadar geçerli olabilir? Belki de sabun yapmayı seviyorsunuz ve küçük kasabanızda üç tane yakınınızda zaten var olan bir sabun dükkanı açmak istiyorsunuz—yakındaki diğer mağazalarla aynı ürünü üretirken piyasayı ele geçirmek kolay olmayacak.
İşinizin ne olacağına dair net bir fikriniz yoksa, kendinize şu soruları sorun:
- Ne yapmaktan hoşlanıyorsunuz?
- Ne yapmaktan hoşlanmıyorsunuz?
- Bu işleri daha kolay hale getirecek bir şey düşünebilir misiniz?
- İyi olduğunuz şey nedir?
- Başkaları size ne hakkında tavsiye almak için geliyor?
- Beş dakikalık bir konuşma yapmak için on dakika verilseydi, konu ne olurdu?
- Her zaman yapmak istediğiniz, ancak kaynak eksikliği yaşadığınız bir şey var mı?
Bu sorular, size işletme fikri konusunda yol gösterebilir. Zaten bir fikriniz varsa, onu genişletmenize yardımcı olabilirler. Fikrinizi aldıktan sonra, bu fikri iyi yapabiliyor olup olmadığınız ve karlı olup olmadığına göre değerlendirin.
İş fikriniz ayrıca bir sonraki Scrub Daddy veya Squatty Potty olmak zorunda değil. Bunun yerine, mevcut bir ürünü geliştirebilirsiniz. Ayrıca, düşük maliyetli bir dijital ürün satabilirsiniz.
Hangi Tür İşe Başlamalısınız?
Başlamadan önce başlamak için hangi tür işi seçeceğinizi düşünmeniz gereken bazı önemli şeyler var:
- Hangi tür finansmana sahipsiniz?
- İşinize ne kadar zaman ayırabileceksiniz?
- Evde mi, yoksa bir ofis veya atölyede mi çalışmayı tercih edersiniz?
- Hangi ilgi alanlarına ve tutkularınıza sahipsiniz?
- Bir ürün yerine bilgi (örneğin bir kurs) satabilir misiniz?
- Hangi becerilere veya uzmanlıklara sahipsiniz?
- İşinizi ne kadar hızlı büyütmek istiyorsunuz?
- İşinizi başlatmak için ne tür destekleriniz var?
- Bir başkasıyla ortak mı olacaksınız?
- Franchise modeli sizin için daha mantıklı mı?
Popüler İş Fikirlerini Düşünün
Hangi işe başlayacağınızdan emin değil misiniz? İşte bu popüler iş fikirlerinden birini düşünebilirsiniz:
- Bir Franchise Başlatın
- Bir Blog Başlatın
- Bir Çevrimiçi Mağaza Başlatın
- Bir Dropshipping İşine Başlayın
- Bir Temizlik İşine Başlayın
- Bir Muhasebe İşine Başlayın
- Bir Giyim İşine Başlayın
- Bir Peyzaj İşine Başlayın
- Bir Danışmanlık İşine Başlayın
- Bir Fotoğrafçılık İşine Başlayın
- Bir Otomat İşine Başlayın
- Rakiplerinizi ve Pazarı Araştırın
Çoğu girişimci, ürünlerine daha fazla zaman ayırırken rekabeti tanımaya pek vakit harcamaz. Eğer dış finansman için başvuruda bulunursanız, potansiyel kredi veren veya ortak sizin neyi (veya iş fikrinizi) diğerlerinden ayırdığınızı bilmek ister. Pazar analizi, ürün veya hizmetinizin bölgenizde doygun olduğunu gösteriyorsa, farklı bir yaklaşım düşünebilir misiniz? Temizlik işine örnek olarak, genel temizlik hizmetleri yerine, evcil hayvanları olan evlere özelleşebilir veya garaj temizliklerine odaklanabilirsiniz.
Birincil Araştırma
Herhangi bir rekabet çalışmasının ilk aşaması birincil araştırmadır, bu da sonuçlarınızı geçmiş verilere dayandırmak yerine potansiyel müşterilerden veri doğrudan elde etmeyi içerir. Tüketicilerin ne istediğini öğrenmek için anketler, araştırmalar ve görüşmeler kullanabilirsiniz. Arkadaşlarınız ve ailenizi anket etmek, onlar hedef pazarınızdaysa dışında önerilmez. Bir şeyi alacaklarını söyleyenlerle alacak olanlar arasında çok büyük bir fark vardır. Söylediklerine çok fazla güvenmek istemezsiniz, ürünü yaratır ve satmaya çalıştığınızda alacaklarını söyleyen herkesin almadığı için ürün satılmazsa başarısız olursunuz çünkü ürün almak istedikleri bir şey değildir.
İkincil Araştırma
İkincil araştırma yaparken nüfus verileri gibi mevcut bilgi kaynaklarını kullanın. Mevcut veri, ihtiyaçlarınıza uygun çeşitli şekillerde incelenebilir, derlenebilir ve analiz edilebilir, ancak birincil araştırma kadar detaylı olmayabilir.
SWOT Analizi Yapın
SWOT, güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerin kısaltmasıdır. Bir SWOT analizi yapmak, ürününüz veya fikrinizin piyasaya sunulduğunda nasıl performans gösterebileceğine dair gerçeklere bakmanızı sağlar ve aynı zamanda fikrinizin yönü hakkında kararlar vermenize yardımcı olabilir. İş fikriniz, göz önünde bulundurmadığınız bazı zayıf yönler veya bir rakibin ürününü geliştirmek için bazı fırsatlar olabilir.
- İş Planınızı Oluşturun
İş planı, yeni bir iş kurma yolunda bir harita görevi gören dinamik bir belgedir. Bu belge, potansiyel yatırımcılar, finansal kurumlar ve şirket yönetimi tarafından anlaşılması ve içselleştirilmesi kolay olacak şekilde hazırlanır. Kendi finansmanınızı sağlamayı amaçlasanız bile, bir iş planı fikrinizi geliştirmenize ve potansiyel sorunları tespit etmenize yardımcı olabilir. Kapsamlı bir iş planı yazarken, aşağıdaki bölümleri içermelidir:
- Yürütme Özeti: Yürütme özeti, iş planında ilk sırada yer almalı, ancak en son yazılmalıdır. Önerilen yeni işi tanımlar ve şirketin hedeflerini ve bunlara ulaşma yöntemlerini vurgular.
- Şirket Tanımı: Şirket tanımı, ürününüz veya hizmetinizin hangi sorunları çözdüğünü ve işinizin veya fikrinizin neden en iyisi olduğunu kapsar. Örneğin, belki arka planınız moleküler mühendislikte ve bu arka planı kullanarak yeni bir spor giyim türü oluşturdunuz – en iyi materyali yapmak için gerekli referanslara sahipsiniz.
- Pazar Analizi: Bu bölümde, bir şirketin rakiplerine karşı ne kadar iyi konumlandığı analiz edilir. Pazar analizi, hedef pazarı, segmentasyon analizini, pazar büyüklüğünü, büyüme oranını, trendleri ve rekabetçi bir ortam değerlendirmesini içermelidir.
- Organizasyon ve Yapı: Hangi tür işletme organizasyonunu beklediğinizi, ne tür risk yönetimi stratejileri önerdiğinizi ve yönetim ekibini kimin oluşturacağını yazın. Onların nitelikleri nelerdir? İşletmeniz tek üye sınırlı sorumluluk şirketi (LLC) mi yoksa bir şirket mi olacak?
- Misyon ve Hedefler: Bu bölüm, kısa bir misyon beyanı içermeli ve işin neyi başarmak istediğini ve bu hedefe ulaşmak için atılacak adımları detaylandırmalıdır. Bu hedefler, SMART (belirli, ölçülebilir, eylem odaklı, gerçekçi ve zaman sınırlı) olmalıdır.
- Ürünler veya Hizmetler: Bu bölüm, işletmenizin nasıl çalışacağını açıklar. İşletmenizin başlangıcında tüketicilere hangi ürünleri sunacağınızı, mevcut rakiplere nasıl kıyaslandığını, ürünlerinizin maliyetini, ürünleri kimin oluşturacağını, malzemeleri nasıl tedarik edeceğinizi ve ürünlerin maliyetini içerir.
- Arka Plan Özeti: İş planının bu kısmı yazmak için en zaman alıcı kısımdır. İşinizi veya sektörünüzü olumlu veya olumsuz etkileyebilecek trendler hakkındaki verileri, makaleleri ve araştırma çalışmalarını derleyin ve özetleyin.
- Pazarlama Planı: Pazarlama planı, ürün veya hizmetinizin özelliklerini tanımlar, SWOT analizini özetler ve rakipleri analiz eder. Ayrıca işletmenizi nasıl tanıtacağınızı, pazarlama için ne kadar para harcanacağını ve kampanyanın ne kadar süreceğini tartışır.
- Finansal Plan: Finansal plan, iş planının belki de çekirdeğidir çünkü para olmadan iş ilerlemeyecektir. Finansal planınızda önerilen bir bütçe ve gelir tablosu, bilanço ve nakit akış tablosu gibi tahmini finansal tablolar bulunmalıdır. Genellikle, beş yıllık tahmini finansal tablolar kabul edilebilir. Bu bölüm aynı zamanda dış finansman arıyorsanız finansman talebinizi de içermelidir.
Bir Çıkış Stratejisi Belirleyin
Bir çıkış stratejisi, emeklilik kararı alırsanız veya başka projelere geçerseniz şirketi nasıl satacağınızı veya sahipliği nasıl devredeceğinizi belirlediğinden, finansman arayan herhangi bir işletme için önemlidir. Bir çıkış stratejisi ayrıca işletmenizi sattığınızda en yüksek değeri elde etmenizi sağlar. İşletmeden çıkmanın birkaç farklı seçeneği vardır ve sizin için en iyi seçenek, hedeflerinize ve durumunuza bağlıdır.
En yaygın çıkış stratejileri şunlardır:
- İşletmeyi başka bir tarafa satmak
- İşletmeyi aile üyelerine devretmek
- İşletme varlıklarını likide etmek
- Kapıları kapatmak ve uzaklaşmak
Bir Ölçeklenebilir İş Modeli Geliştirin
Küçük işletmeniz büyüdükçe, ek müşterileri ek maliyetler olmadan karşılayabilmeniz için ölçeklenebilir bir iş modeline sahip olmak önemlidir. Ölçeklenebilir bir iş modeli, giderlerde önemli bir artış olmadan daha fazla müşteriyi hizmet etmek için kolayca çoğaltılabilen bir iş modelidir.
Bazı yaygın ölçeklenebilir iş modelleri şunlardır:
- Abonelik tabanlı işletmeler
- Dijital ürünler satan işletmeler
- Franchise işletmeleri
- Ağ pazarlama işletmeleri
Vergiler İçin Plan Yapmaya Başlayın
Küçük bir işletme açarken yapılması gereken en önemli şeylerden biri vergiler için plan yapmaya başlamaktır. Vergiler karmaşık olabilir ve gelir vergisi, kendi işinizden dolayı ödenecek vergi, satış vergisi ve mülkiyet vergisi gibi çeşitli vergi türlerine sorumlu olabilirsiniz. İşlettiğiniz işletme türüne bağlı olarak, bordro vergisi veya işsizlik vergisi gibi diğer vergileri de ödemeniz gerekebilir.